No més likes a Instagram

Acualment Instagram és la xarxa social de l’exhibicionisme per excel·lència. Per aquesta raó, es dóna tanta importància als likes que obtenim a les publicacions, per així obtenir feedback sobre el que la gent pensa de les fotos. Però què passaria si s’eliminés per als usuaris l’opció de veure el nombre de likes que es reben? Aquesta pressió per agradar a la gent seguiria present, però seria molt més difícil comparar-se amb altres usuaris d’Instagram.

Un dels problemes principals a la vida dels adolescents és l’autoestima. I aquest fet va agafat de la mà amb la preocupació que es té per agradar i ser suficient per als demés. Les xarxes socials no fan que aquesta situació millori, doncs, per als més joves, publicar fotografies a Instagram pot generar ansietat social i inquietud. Serviria, doncs, eliminar l’opció de treure el nombre de likes a les fotografies per millorar la salut mental dels joves?

Molts psicòlegs afirmen que en molts casos els adolescents no es preocupen tant del nombre de likes com del que pensaran de la fotografia, què pensaran de com es veuen. I això, expliquen, pot no tenir res a veure amb els likes o comentaris d’Instagram. “Els seguidors et poden donar like fàcilment, però això no significa que per les esquenes no et critiquin o se’n riguin de tu. L’opinió que es té sobre les fotografies que pengem va més enllà dels likes”, explica un adolescent, usuari d’Instagram. Instagram no és una app que reflexi la realitat exacta de les persones, i per això aquesta preocupació d’intentar ser perfecte i suficient als ulls dels demés.

Per altre banda, els usuaris més joves es tendeixen a comparar tota l’estona amb altres perfils d’Instagram. Instagram sol reflectir de manera irreal la realitat, i la tendeix a perfeccionar. Per tant, no ens podem refiar de tot el que veiem a les xarxes socials. La reacció al cervell d’una adolescent, sobre tot de les més joves, quan veuen a una influencer amb filtres a la cara i al cos, en bikini a una platja, vivint la millor vida, pot ser molt negativa. I segurament aquests usuaris joves intentaran imitar aquestes fotografies tan irreals, o deixaran de publicar fotografies seves per no assemblar-se a aquestes influencers. 

En conclusió, no crec que l’eliminació del nombre de likes a les fotografies pugui fer un gran canvi per millorar la salud mental dels adolescents. Instagram mai deixarà de ser l’aplicació on tothom té la vida perfecta, la cara perfecta i el cos perfecte. Així doncs, el que s’hauria d’intentar és crear un espai segur per penjar les nostres fotos sense haver d’idealitzar la nostre vida, ser més reals.