Ressenya del llibre Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l’Univers.

Benjamin Alire Sáenz és llicenciat en humanitats i filosofia al St. Thomas Seminary de Colorado, i té un màster en escriptura creativa a la universitat de Texas, a El Paso. Saénz ha guanyat molts premis amb obres com ‘’Sammy i Juliana a Hollywood’’ (2004) (Américas Book Award, Paterson Book Prize, J. Hunt Award), ‘’Carry me like water’’ (1995) (Southwest Book Award), o el llibre del que a continuació parlarem, ‘’Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l’univers’’ (2012) (premi Stonewall Book Award, Premi de literatura infantil i juvenil Mike Morgan i Larry Romans, Llibre d’honor, premi Michael L Printz, Premi Pura Belpré).

Quan Saénz tenia cinquanta-quatre anys i feia quinze anys que estava casat amb la seva dona, es va declarar gay, i es van divorciar.

Saénz afirma que durant tot el temps que havia estat lluitant per presentar-se tal i com era davant dels altres l’escriptura l’havia ajudat molt a expressar-se, que va ser un mitjà que el va ajudar molt a superar aquell moment difícil, i tot i que només és una suposició per part meva, crec que part del que va sentir Saénz mentre encara no sortia de l’armari està plasmat en aquest llibre, sobretot en la personalitat del protagonista de la obra.

‘’Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l’univers’’ és una novel·la juvenil en la qual la protagonista serà la relació que es farà entre l’Aristòtil i el Dante, i com aquesta afectarà a les coses que passen al seu voltant, i al mateix temps serà afectada per elles. 

La història comença a la piscina del barri de l’Aristòtil, el personatge principal i narrador de l’obra, quan un dia calorós d’estiu coneix a en Dante, qui li ofereix ensenyar-li a nedar.  Així és com la relació poc usual d’aquests dos personatges també poc corrents comença. En Dante no només ensenyarà a nedar a l’Aristòtil, sinó que també li mostrarà que l’afecte entre pares i fills és normal, que parlar quan estàs trist és necessari, li farà costat a l’hora de descobrir qui és el seu germà, i sobretot, l’ajudarà a entendre per què sempre s’ha sentit diferent i sol en aquest món. 

L’amor, la veritat, els delictes d’odi i la superació de les pèrdues són alguns dels temes que teixeixen aquesta història que viu i que atormenta al nostre protagonista, però també apareixen coses bones a la seva història que l’ajudaràn a que tot sigui més fàcil, com la gossa Legs, o una camioneta antiga molt xula que portarà a l’Aristòtil i als seus amics al seu racó preferit del desert, on compartiran somnis, esperances i on correran nus sota la pluja. 

Amb un estil directe, però que no escatima en detalls, Saénz aconsegueix que estimem i que ens posem en la pell dels personatges des del primer instant, i juntament amb l’original història que aquests protagonitzaran, Saénz crea un univers literari del qual el lector no se’n voldrà acomiadar, univers del qual l’Aristòtil i en Dante hauran de descobrir-ne els seus secrets.

En conclusió, crec que ‘’Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l’univers’’ és un llibre molt original, ideal tant per a joves com per a adults, que és capaç de tocar el cor a qualsevol lector, i que, sens dubte, no us deixarà indiferents.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *