Kim Ji-young, nacida en 1982

1. Fitxa tècnica

autora: Cho Nam-Joo

títol: Kim Ji-young, nacida en 1982

ciutat: Seul

editorial: Alfaguara

any de publicació: 2016 (original) 2019 (traducció al castellà)

nombre de pàgines: 160

2. Contextualització de l’autor i el text

Cho Nam-joo va néixer l’any 1978 a Seül, Corea del Sud. Va estudiar sociologia a la universitat femenina Ehwa i es va dedicar a la redacció de guions per a programes televisius. Quan va néixer la seva filla, es va veure obligada a deixar la feina per cuidar d’ella. Quan va intentar reincorporar-se al món laboral, es va trobar amb moltes dificultats, i es va dedicar a escriure llibres.

El seu llibre es va veure inspirat precisament per aquestes circumstàncies, i va iniciar el moviment feminista més recent de Corea del Sud. L’any 2016 va ser l’any de les protestes #Metoo, un any ple de manifestacions on les dones exigien plens drets i igualtat en l’àmbit laboral, en el que encara avui han d’estar sobrequalificades per accedir. L’assetjament que reben des de petites i les maneres en què el masclisme les afecta en el dia a dia, també van ser qüestionats. L’impacte de l’obra va ser tan gran que es va convertir en best-seller. Les lleis contra la discriminació laboral i salarial, o «lleis Kim Ji-young», van rebre el seu nom en honor de l’obra.

L’obra no va ser ben rebuda pel públic general de Corea del Sud, especialment pel sector masculí. La gent que comprava el llibre va ser criticada públicament i acusada d’odiar els homes o ser revolucionària i extremista. 

3. La ressenya del llibre 

La Ji-young és una dona que va néixer d’una família que esperava un nen. Aquest fet no se li amaga en cap moment, el contrari, en tot moment sap que el preferit és el seu germà petit. Mentre que a ella se li exigeix cuidar de la casa i compartir les seves pertinences amb la seva germana, ell té una habitació pròpia i rep sempre la millor porció del dinar. Durant tota la seva vida, la Ji-young rep instruccions de com s’ha de comportar per agradar els homes, per així aconseguir un marit i formar una família. Ni un sol cop se li planteja la possibilitat de no seguir aquest patró establert, només la seva mare sembla que l’escolti i es preocupi pel que la seva filla vol.

La Ji-young és una dona molt corrent, amb un nom corrent i de classe mitjana. Tot i la seva intel·ligència, mai és escoltada pels professors o companys de classe. El seu propi pare la culpabilitza quan l’assetgen sexualment, i els seus caps li exigeixen més a la feina pel simple fet de ser dona, mentre que li atorguen menys oportunitats. El seu marit espera d’ella que abandoni la feina per a la criança dels fills perquè ella és la dona de la família. Això és el que els passa a milers de dones cada dia.

Tot i això, hi ha un petit detall que diferencia a la protagonista de la resta, i és que té un poder. La Ji-young és capaç de comunicar-se amb fantasmes d’altres dones de la família, qui li expliquen la seva història personal. A través d’aquestes històries podem, no només veure com viuen les dones a Corea del Sud, sinó com vivien les seves mares i àvies.

Aquesta obra és una bona introducció al feminisme, mostrant les injustícies que pateixen les dones en la seva vida quotidiana. La novel·la és entretinguda i atrapant, amb una construcció de personatges excel·lent. L’única crítica és que la part fantàstica és una petita part secundària de l’obra i no aporta res a la trama. En general, recomano «Kim Ji-young, nacida en 1982» per a tots els lectors, independentment dels seus gustos literaris, com a una obra enriquidora i una bona introducció a la literatura contemporània coreana del sud.

Mireia Sallent

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *